Μείωση του αποθεματικού των Επιμελητηρίων

Μείωση του αποθεματικού των Επιμελητηρίων

Αρ. Πρωτ. 5154/31.01.2012

Προς Υπουργούς:
- Οικονομικών
- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας


Σε μια αιφνιδιαστική  ενέργεια, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των ενδιαφερομένων, προχώρησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, η ΤτΕ προέβη στη μείωση της αξίας του αποθεματικού του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων Επιμελητηρίων, που είναι κατατεθειμένο σε αυτήν, λόγω της συρρίκνωσης των τιμών των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη δευτερογενή αγορά. Δηλαδή, ενώ τα επενδεδυμένα κεφάλαια του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ανέρχονταν σε 2,031 εκατ. ευρώ, από τη 19/01/2012 περιορίστηκαν κατά 61% και ανέρχονται στο ποσό των 789.000 ευρώ περίπου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έγινε χωρίς να λάβει γνώση το Επιμελητήριο από την ΤτΕ, στην οποία τα Επιμελητήρια ως ΝΠΔΔ, έχουν υποχρέωση να διατηρούν τα αποθεματικά τους.
Το αξιοσημείωτο είναι, ότι οι διοικήσεις πολλών Επιμελητηρίων είχαν ζητήσει την αποδέσμευση μέρους των χρημάτων, προκειμένου να προβούν σε σειρά δράσεων, αλλά η κωλυσιεργία από μέρους της Τράπεζας ήταν πρωτοφανής. Την ίδια μάλιστα στιγμή, η ΤτΕ, ως διαχειριστικό όργανο των καταθετών επένδυε τα διαθέσιμα των Επιμελητηρίων σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να ενημερώσει τις διοικήσεις τους. Ως γνωστόν, τα ποσά αυτά δεν είναι κρατικά, αλλά προέρχονται από εισφορές των επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ, τα οποία προσδοκούν να τα λάβουν ανταποδοτικά, με τη μορφή υπηρεσιών και δράσεων. Αυτό, όμως, που γεννά ανησυχία είναι ότι τα ομόλογα αυτά κινδυνεύουν με haircut, μετά τη συμφωνία του PSI και την ανταλλαγή τους με νέα μειωμένη ονομαστική αξία. Αυτό θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα για τα Επιμελητήρια και τον επιχειρηματικό κόσμο γενικότερα, τη στιγμή που οι επιθέσεις που δέχεται από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική είναι πολλές.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξία του αποθεματικού του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, αλλά και των άλλων Επιμελητηρίων της χώρας;